Zentrum Culemborg

Zentrum Culemborg

Zentrum Culemborg biedt de mogelijkheid om te mediteren in de Japanse zentraditie. In Japan kent het boeddhisme meerdere verschijningsvormen en zen is daar één van. Zen is als woord afgeleid van het Chinese Chan en dat is weer een vertaling van het woord Dhyana. Dhyana betekent zoveel als ‘het cultiveren van éénpuntige concentratie’ en is een oefening die in het oude India is ontstaan en ontwikkeld. Dhyana vertalen we in het westen vaak met meditatie, maar contemplatie is eigenlijk een beter woord. Zen is daarmee een vorm van boeddhisme waarbij vooral Dhyana in de praktijk wordt gebracht.

Een oefening bij zen doe je zittend op een kussentje. Dat noemen we ‘zazen’. Je gaat stevig zitten, je recht je rug en je blijft bewegingsloos zitten. Je ademt zoals dat vanzelf gaat en je gedachten komen en gaan als wolken aan een blauwe hemel. Dit zitten kun je bij Zentrum Culemborg leren en beoefenen. Dit kan individueel, maar gebeurt meestal in een kleine groep (er zijn maximaal twaalf plaatsen), onder leiding van mij Gerard ‘Mitra’ Jansen, zenleraar.

Afspraak?

Wil je meer weten?

Kijk op: https://zentrumculemborg.nl/

Een afspraak maken kan altijd. Dit kan door mij te mailen: gerard@zentrumculemborg.nl of door mij te bellen: 06 49 814 772