Laadplein onder zonnedak

Laadplein onder zonnedak

Op het Jan Wolkershof, de parkeerplaats aan de Hendrik Marsmanweg, is een overkapping met 784 zonnepanelen gerealiseerd. Goed voor de energievoorziening van zo'n 65 huishoudens. Daaronder staan zes laadpunten die eenvoudig uitgebreid kunnen worden tot twintig. Omwonenden kunnen hun elektrische (deel)auto op deze plek - en aan de Ronald Holstlaan - laden met Betuwestroom.

In de berekeningen is van minimaal 80 laadbeurten per laadpunt per jaar op deze parkeerplaats aan de Hendrik Marsmanweg uitgegaan. 70% van de in de auto's opgeladen stroom wordt ingekocht van het net en 30% kan van de zonneschijn komt direct vanaf het dak van de parkeerplaats. Het laadplein wordt slim gemaakt zodat de auto’s worden opgeladen op basis van de wensen van de gebruikers. Zij kunnen beslissen om de auto zo snel mogelijk op te laden of op de kracht van de zon. Als zij kiezen voor laden op de kracht van de zon is een laadbeurt voordeliger. Daarnaast levert het ook een beter financieel rendement op voor de leden van Vrijstad Energie die in het project hebben geïnvesteerd. 

Het initiatief is coöperatief opgezet met als doel beter te zijn voor het milieu, de wijk energieneutraler te krijgen, elektrische auto's te stimuleren en rijen privé laadpalen in alle straten te voorkomen.

Op 22 mei 2019 is het laadplein met zonnedak feestelijk geopend door Vrijstad Energie.