Wilgenhoven

Wilgenhoven

De Wilgenhoven (2006) zijn anders dan de andere hoven in Eva Lanxmeer: in het stedenbouwkundigplan is ervoor gekozen om de oorspronkelijke lijnen van het historische landschap te behouden. De hof is daarom gebouwd in drie parallelle rijen langs wadi’s in plaats van een hof rond een binnentuin. Langs deze wadi’s groeien…elzen, dus eigenlijk had de hof ‘Elzenhof’ moeten heten! Inmiddels zijn rond de hof verschillende rijen wilgen geplant die de naam van de hof eer aan doen.

De hof bestaat in totaal uit 38 woningen: 10 eengezinswoningen op de Diet Kramerhof en 14 eengezinswoningen en 14 appartementen op de Carry van Bruggenhof, allemaal koopwoningen. Het is daarmee één van de grootste hoven van de wijk. De woningen worden gekenmerkt door de vrolijke kleuren en vallen goed op in de wijk: rood, geel, oranje en blauw!

De bewoners van de hof zijn van diverse leeftijden, van jong tot oud, in allerlei verschillende samenstellingen. Het verloop in de appartementen is vrij groot, voor de eengezinswoningen is de bezetting juist vrij stabiel. Aangezien de hof niet rond een binnentuin is gebouwd, trekt deze hof ook bewoners aan die minder belangstelling hebben voor het gezamenlijke aspect van de wijk. Hierdoor ontstaat een interessante mix van appartement-bewoners die relatief snel wisselen, een groep bewoners die erg betrokken is en een groep die minder betrokken is bij de activiteiten, maar wel graag in de wijk woont. Toch kent iedereen elkaar goed en is er een goede sfeer in de hof.

Driemaal per jaar wordt er een tuindag gehouden, meestal met een aansluitende borrel. Er zijn diverse stukken mandelig terrein verspreid in de hof waaronder de ‘grote tuin’, die aan de kant van de Carry van Bruggenhof ligt. Hier staan ook speeltoestellen. Het mandelige terrein wordt door de bewoners gezamenlijk onderhouden. Sommige bewoners hebben een stukje tuin ‘geadopteerd’ waarvan ze zelf het onderhoud bijhouden. Er is een tuingroep die de tuindagen voorbereidt en de tuindagen worden begeleid door een hovenier. 

Vragen kun je sturen aan: rosalieverburg@hotmail.com