Nesciohof

Nesciohof

De oudste hof van de wijk is de Nesciohof. In de begintijd kwamen er zeer regelmatig mensen kijken om inspiratie op te doen voor de inrichting van hun eigen hof, en om van de eerste ervaringen te leren.

Vragen kun je sturen aan: conniewik@ziggo.nl

Uniek aan de Nesciohof is dat de 16 huizen en 10 appartementen allemaal koopwoningen zijn. Bijna alle bewoners zijn actief in de hof en men geniet erg van elkaar en de gemeenschappelijke tuin. Met name in de zomer is er veel gezelligheid; men is in de hof aan het werk, kletst wat bij op de schommelbank of eet spontaan gezamenlijk aan de hoftafel. Dit alles alleen als je er in zin hebt, er heerst een gemoedelijke, vrijblijvende sfeer. Jaarlijks wordt een lijst opgesteld waarop ingetekend kan worden wie welke maand de zandbak opruimt, de kippen verzorgt of het gras maait. De verzorging van de hofkonijnen rouleert onder liefhebbers. Het gezamenlijke onderhoud aan de tuin schept een band, ook nieuwe mensen leggen zo makkelijk contact. Je kent snel veel mensen en komt altijd wel iemand tegen. Er zitten altijd wel mensen bij met wie het goed klikt. Onderling komt men in verschillende gezelschappen regelmatig bij elkaar over de vloer.

De mensen in de hof zijn ‘van hetzelfde soort’: ze hebben een vergelijkbare (duurzame) manier van leven, zijn veelal goed opgeleid, met een brede maatschappelijke belangstelling. Hoewel er een aantal mede-Europeanen in de hof woont is het multi-culti gehalte laag. In de huizen wonen veel mensen in dezelfde levensfase, met kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. De eerste generatie bewoners is nog ruim vertegenwoordigd en hun kinderen passen vaak op de kinderen van later gekomen bewoners. In de appartementen is het verloop wat groter en is niet iedereen betrokken bij het hofleven. Men zegt elkaar wel gedag en op het laatste hoffeest was bijna iedereen even aanwezig. De leeftijdsopbouw is hier zeer divers: van 0 tot 80 jaar.

Door de ongedwongen sfeer voelt ieder zich vrij om waar dat speelt een eigen weg te kiezen, bv. in het hebben van een auto. Daarbij is het weer mooi om te zien dat iedereen zich aan het kleurenschema voor de huizen houdt: er kan gekozen worden uit 3 tot 4 kleuren.

Nescio-hoffers houden van taart en van bakken. Er zijn veel muzikanten in de hof, waarvan een deel samenspeelt in de band Maggie’s wedding. Enkele handige klussers hebben de trots van de hof ontworpen en gefabriceerd: de hoftafel is precies ingepast in de omgeving en heeft een bijzondere vorm. Een andere hof heeft hem zelfs exact gekopieerd. En de Nesciohof heeft een zelf gemetselde bakoven, waarin brood en pizza gebakken wordt met name tijdens de feesten.

Typisch aan de Nesciohof is dat er serieus in de tuin wordt gewerkt. Ook typisch is de laconieke houding als het op organiseren aankomt. Het laatste hoffeest is in wel heel korte tijd geregeld. Dit is ook te zien bij een hofwerkdag: iedereen verschijnt wel een keer.

Er vinden heel wat activiteiten plaats:

-       Tijdens de maandelijkse hofwerkdagen wordt de tuin onderhouden. Men vindt het leuk om zelf dingen te kunnen veranderen met elkaar. Verantwoordelijkheid delen heb je op deze manier niet in een gewone straat. Met een tuinman is een totaalplan gemaakt en ieder die wil onderhoudt een eigen stukje daarvan. De tuinwerkgroep heeft de regie.

-       Op de hofvergaderingen (4 keer per jaar) besluiten 6-10 aanwezigen over het tuinontwerp, de gezamenlijke financiën, het kleurenschema van de huizen en het aanschaffen van de hofdieren. Er is een secretaris en per keer is iemand voorzitter. De penningmeester beheert de hofbijdrage van 9 euro per maand.

-       Hoffeesten. Het jaarlijkse zomerfeest waarbij iedereen zich inleeft in een thema is het hoogtepunt van het hofleven. Traditiegetrouw regent het op die dag pijpenstelen. Op het oogstfeest in september worden de appels, peren, druiven, bessen en noten van de hof geoogst. Ter plekke worden daarvan de heerlijkste taarten en sappen gemaakt en opgegeten. Op Oudejaarsdag wordt glühwein geschonken bij de vuur korf.

-       Spontaan wordt er wel eens een borrel georganiseerd en in de zomer eten diverse bewoners regelmatig hun eigen bordje leeg aan de hoftafel. In de broodoven kunnen broodjes en pizza’s worden gebakken.

Meningsverschillen worden altijd weer goed opgelost. Het zou spanning kunnen geven als de hof vaker voor privé feestjes wordt gebruikt. Dit komt nu sporadisch voor en dankzij goed overleg is dat tot nu toe geen probleem. Ook verbouwingen worden gemeld in de hofvergadering of via de mailgroep.

Leuke anekdote is dat in het begin speeltoestellen zijn uitgezocht die uiteindelijk niet in de hof konden staan. Ze hebben nog jarenlang dienst gedaan in Park De Plantage. De zandbak en waterpomp die er nu staan zijn tot op hoge kinderleeftijd een succes.

Na enig nadenken is als nadeel te noemen dat er soms wat geluidsoverlast is van de crèche en de school vlakbij. Ook de kids die in de hof spelen hoor je uiteraard. Het werpt de vraag op of het nog steeds zo prettig wonen is in de Nesciohof als de kinderen de deur uit zijn.

Voorlopig zijn de bewoners nog dik tevreden, zoals blijkt uit dit ‘Elfje’ dat is overgenomen uit het boekje dat t.g.v. het elfjarig bestaan van de hof is gemaakt:

Regen

Nesciohof nat

Vele hoffeesten lang

Dekzeilen, parasols, paraplu’s, touwen

Feest!