De Waterhof

De Waterhof

De Waterhof is misschien wel het meest gefotografeerde hof uit de wijk: tot ver over de grenzen zijn de gekleurde, houten huizen regelmatig in tijdschriften, kranten en op tv te bewonderen. De karakteristieke huizen in Scandinavische stijl liggen dan ook prachtig aan het water.

Kenmerkend aan de bewoners van de Waterhof is de diversiteit; sommige mensen zijn meer ‘eco’, andere minder. Waarbij zelfs de minder “bewuste” mensen steeds bewuster worden. Ondanks de verschillen in dat opzicht is het een hecht clubje. Bij het werken in de gemeenschappelijke tuin wordt veel lol gemaakt en bij vergaderingen hoort een glas wijn. Men loopt niet dagelijks bij elkaar over de vloer. Maar als het nodig is, is iedereen er voor elkaar.

De 7 huizen zijn eind 2006 opgeleverd, en samen met het huis met de glazen toren (Foreseewoning), vormen ze De Waterhof. In de vijver achter de huizen wordt in de zomer veel gezwommen en in de winter geschaatst. De Waterhofbewoners zorgen met bouw- en discolampen, koek & zopie en muziek elke winter voor een fantastische sfeer op het ijs.

Bijna alle bewoners hebben kinderen, die dankbaar gebruik maken van de gemeenschappelijke tuin; waarbij de steiger de meeste aantrekkingskracht op ze heeft. Aan die tuin wordt 3x per jaar gewerkt. Twee weken ervoor is bij iemand thuis een tuinwerkvergadering om te bespreken wat er moet gebeuren. Maar op die dag loopt het altijd weer heel anders. En dat vindt iedereen prima, want er wordt wel altijd hard gewerkt en veel bereikt. Er woont een aantal ‘ritselaars’ in de hof. Zo wordt er voor weinig geld van alles aangeschaft, zoals een maaimachine, waterpomp en een zeilboot die nu als zandbak dient. Ook zijn er altijd veel plannen: een bank op het terras aan het water, de mooie hut van takken beter benutten, etc. Gelukkig wonen er ook handige mensen in het rijtje die de ideeën kunnen realiseren. Als het kleine bedrag dat door ieder huis per maand wordt ingelegd voor het onderhouden van de tuin in zo’n geval de onkosten niet dekt, lapt iedereen los bij.

Het onderhoud aan de huizen wordt ook gezamenlijk aangepakt. Sprekend voorbeeld was de “houtfout” een paar jaar geleden. Er wordt dan een verantwoordelijke aangewezen die het vertrouwen krijgt actie te ondernemen namens allen.

Zoals in alle hoven is ook hier de gezamenlijke tuin semi-openbaar en deze grenst aan de openbare vijver. Deze is vanuit de Waterhof te bereiken via een klein steigertje, door de Waterhofbewoners zelf neergelegd. Tijdens warme dagen wordt daar veel gebruik van gemaakt. Om het semi-openbare karakter van de tuin te bewaren is er afgesproken dat kennissen van bewoners welkom zijn als de bewoner ook aanwezig is.

Vragen kun je sturen aan: info@yascom.nl